慧眼眼科专科诊所

Message on Whatsapp

+06012 5504669

Enquiry / Appointment

  • 0340226222 (KL)
  • 0378808222 (PJ)
  • 0360931051 (Rawang)

PTOSIS Kongenital

Mami Baby Magazine March'13 Issue

Definisi:

Ptosis (dari Yunani Pedesis atau πτῶσις, "jatuh") adalah melabuh atau jatuh kelopak mata atas atau kelopak mata atas lebih rendah. Ptosis mungkin menjadi lebih teruk selepas seseorang telah terjaga lama dari tidur atau apabila otot individu keletihan.

Ptosis kongenital adalah ptosis yang ada sejak kanak-kanak dilahirkan.

Keadaan ini kadang-kadang dipanggil "mata malas" atau istilah perubatan disebut amblyopia. Jika cukup teruk dan tidak dirawat, kelopak mata yang jatuh boleh menyebabkan keadaan yang lain, seperti amblyopia atau astigmatisme( mata silau). Inilah sebab mengapa pentingnya terutamanya bagi kanak-kanak dirawat pada pada usia muda, sebelum ia boleh mengganggu dengan pembangunan penglihatan.

Gejala dan Pemeriksaan Oleh Pakar Mata:

Semua pesakit kanak-kanak yang mengalami ptosis  sama ada satu atau kedua-dua belah mata memerlukan pemeriksaan yang menyeluruh oleh pakar mata yang termasuk sejarah perubatan, sejarah keluarga, sejarah dadah atau reaksi alahan, dan kajian semula sistem seluruh badan.

Gambar keluarga boleh membantu menentukan permulaan atau kepelbagaian ptosis itu. Menyediakan gambar-gambar juga memberikan pakar bedah peluang untuk memeriksa ahli keluarga yang lain. Seorang pesakit yang mempunyai sejarah keluarga yang kuat ptosis kongenital mungkin tidak memerlukan penyiasatan luas.

Kes-kes yang teruk ptosis kongenital di mana pembedahan diperlukan, penekanan sejarah harus diletakkan pada sebarang penggunaan ubat untuk mencairkan darah ( seperti Aspirin) atau gangguan pendarahan untuk mengelakkan komplikasi semasa pembedahan. Pakar Mata juga perlu memastikan pesakit tidak menghidapi penyakit-penyakit yang lebih serius seperti Kearn-Sayer syndrome, kanser orbit atau leukaemia, dan palsi saraf kranial yang ketiga . Sejarah trauma dengan keretakan dinding orbit boleh mengakibatkan pseudo-ptosis (ptosis yang tak benar) dengan enophthalmos ( bola mata terperusuk ke dalam).

 

Komplikasi:

Ptosis boleh mempunyai kesan psikososial negatif terhadap kanak-kanak yang terbabit. Ejekan dari rakan sebaya di sekolah memang kerap berlaku. Mereka akan jadi pemalu dan kurang berkawan. Disebabkan itu, rawatan pembedahan untuk kanak-kanak yang mengalami ptosis adalah kerap disyorkan sebelum mereka masuk ke sekolah rendah. Kanak-kanak dalam lingkungan umur ini juga lebih senang untuk dipantau selepas pembedahan.

Walaupun tidak semua pesakit dengan ptosis kongenital memerlukan  pembedahan, pesakit perlu dipantau dari mengalami amblyopia . Amblyopia tidak boleh dirawat selepas umur 7-10 tahun. Masa yang tepat dan sesuai untuk rawatan perubatan dan pembedahan ptosis kongenital adalah kritikal untuk mengekalkan penglihatan kanak-kanak.

Ptosis kongenital yang tidak dirawat pada masa yang tepat boleh mengakibatkan amblyopia  atau astigmatisme tidak boleh diperbetulkan lagi.

Rawatan:

Pemerhatian hanya diperlukan dalam kes-kes ringan ptosis kongenital jika tiada tanda-tanda amblyopia, juling, dan postur kepala yang abnormal hadir.

Bergantung pada keterukan ptosis kongenital  itu, pesakit perlu dipantau setiap 3-12 bulan sekali untuk tanda-tanda amblyopia. Gambar luaran boleh menjadi membantu dalam pemantauan pesakit ptosis.

Postur kepala perlu diperiksa dengan teliti. Jika pesakit memperoleh postur dagu ke atas (chin-up ) kerana ptosis semakin teruk, pembedahan mungkin diperlukan.

Pesakit perlu diperiksa untuk astigmatisme disebabkan oleh tekanan kelopak mata yang jatuh.

Pembedahan pembetulan ptosis kongenital boleh dilaksanakan pada sebarang usia bergantung kepada keterukan penyakit ini. Campur tangan awal mungkin diperlukan jika amblyopia  atau torticollis okular( otot leher tegang) hadir. Kes-kes yang teruk torticollis okular boleh melambatkan pergerakan di kalangan bayi dan kanak-kanak kerana masalah  postur kepala melampau (chin-up). Jika campur tangan tidak segera, pembedahan sering ditangguhkan sehingga umur 3-4 tahun. Menunggu sehingga usia ini membolehkan untuk ukuran yang lebih tepat sebelum pembedahan.

.Pesakit yang menjalani pembedahan untuk ptosis kongenital mulanya dipantau setiap 2-4 minggu untuk tanda-tanda luka pada kornea akibat pendedahan setelah ptosis dibaiki. Pesakit juga dipantau untuk masalah jangkitan kuman, pembentukan granuloma, dan kelopak mata terlampau tinggi  dan terlampau rendah. Dokumentasi fotografi luaran boleh menjadi membantu dalam pemantauan pesakit.

Berikutan pembedahan, ketajaman visual, postur kepala, dan kesilapan refraktif perlu dipantau dengan teliti. Kehadiran amblyopia perlu dirawat secara agresif.

A)

Pesakit dengan ptosis kongenital di kelopak atas mata kanan. Pembedahan hanya dilakukan semasa beliau berumur 18 tahun.

Pesakit setelah 2 bulan dibedah kelopak atas mata kanan.

B)

Pesakit berumur 8 tahun dengan kedua-dua kelopak mata ptosis kongenital

Pesakit yang sama 3 bulan selepas pembedahan pembetulan ptosis kongenital di kedua-dua belah kelopak mata atas.

Kanak-kanak berumur 3 bulan dengan ptosis kongenital kelopak mata atas kiri.

Jika diperhatikan, beliau sudah mempunyai  postur ‘chin up’ . Beliau memerlukan pemantaun oleh pakar mata untuk memastikan beliau tidak mengalami amblyopia dan astigmatisme.