慧眼眼科专科诊所

Message on Whatsapp

+06012 5504669

Enquiry / Appointment

  • 0340226222 (KL)
  • 0378808222 (PJ)
  • 0360931051 (Rawang)

Strabismus Atau Mata Juling

Mami Baby  Magazine April'13 Issue

Strabismus Atau Mata Juling

Definisi:

Strabismus  juga dikenali sebagai mata juling dan bersilang-mata. Ia  adalah satu keadaan di mana mata

tidak betul sejajar dengan satu sama lain.

Ia biasanya melibatkan kekurangan koordinasi antara otot extraocular dan otak , lalu menghalang

pandangan setiap mata ke titik yang sama apabila seseorang individu sedang memandang sesuatu.

Ia juga  menghalang  penglihatan binokular yang betul, dan yang boleh menjejaskan persepsi

kedalaman.

 

Klasifikasi:

Jika strabismus hadir apabila pesakit melihat dengan kedua-dua mata, keadaan ini dipanggil strabismus nyata atau Heterotropia.

Keadaan ini termasuk :

·         juling mencapah (exotropia)

·         juling menumpu (esotropia)

·          salah satu mata ditetapkan lebih tinggi daripada mata lain  (hypertropia)

·         salah satu mata ditetapkan lebih rendah daripada mata lain (hypotropia)

 

Gejala:

Mata tidak sejajar dimana satu mata bergerak normal, manakala mata lain ke dalam (esotropia), keluar (exotropia), ke atas (hypertropia) atau ke bawah (hypotropia).

·         Juling boleh kelihatan sentiasa atau kelihatan sekali-sekala.

·         Penglihatan bayi yang baru lahir juga masih belum matang  dan mungkin akan juling. Walaubagaimanapun, masalah ini akan hilang bila penglihatan bayi menjadi matang.

·          Strabismus boleh dikaitkan dengan "mata malas" atau amblyopia yang disebabkan oleh input mengabaikan otak dari satu mata.

Semasa 7-8 tahun pertama kehidupan, otak belajar bagaimana untuk mentafsir isyarat yang datang dari mata. Proses yang dipanggil pembangunan visual ini boleh diganggu oleh strabismus.

Ini adalah kerana mata yang menyeleweng tidak digunakan untuk memberi tumpuan, dan otak tidak menerima isyarat dari mata ini yang menyebabkan kegagalan dalam pembangunan visual mata di zaman kanak-kanak.

Penumpuan mata sejajar dan akomodasi (penyesuaian mata untuk melihat atau memfokuskan yang dilihat). Ia menunjukkan bagaimana seseorang sepatutnya melihat objek.

Mata silang atau juling sewaktu penumpuan mata, anak panah menunjukkan akomodasi.

Sebab-Sebab Strabismus:

·         Dalam kebanyakan kes, tiada sebab yang diketahui

·         Ia boleh disebabkan oleh otot-otot mata yang tidak berfungsi dengan baik pada mata yang juling itu atau kelumpuhan otot-otot mata itu sendiri.

·          abun jauh juga boleh menyebabkan mata bergerak ke dalam.

·         Mata juling adalah lebih lazim di kalangan kanak-kanak yang mengalami masalah otak seperti Cerebral Palsy, Down Syndrome, hydrocephalus dan barah otak.


Rawatan

Keadaan setiap kanak-kanak adalah berbeza dengan cabaran tersendiri. Oleh itu, strategi untuk membetulkan satu kes mungkin secara drastik berbeza daripada pendekatan dengan kes lain.

Sebagai contoh, apabila strabismus adalah ringan, doktor pakar mata anak anda boleh menetapkan cermin mata untuk membetulkan masalah penjajaran.

Adakalanya, doktor pakar mata mungkin mengesyorkan meletakkan tampalan atas mata yang biasanya berfungsi untuk beberapa jam setiap hari. "Penampalan" boleh membantu mengingatkan otak bahawa ia perlu untuk memberi perhatian kepada kedua-dua mata, yang kadang-kadang boleh meningkatkan penjajaran.

Dalam kes-kes yang lebih sukar dan dalam kes-kes di mana cermin mata tidak membetulkan strabismus, pembedahan otot mata biasanya diperlukan untuk meluruskan mata dan mencegah kehilangan penglihatan.

Pembedahan melibatkan mengubah kedudukan otot mata yang menyebabkan salah jajaran dan ke tempat yang baru. Lokasi baru otot mata ditentukan menggunakan ukuran tepat diambil mata di awal pembedahan.

Doktor dan pembantu mereka dapat membuat pengukuran ini walaupun pada kanak-kanak yang mungkin tidak kerjasama sepenuhnya untuk peperiksaan.

Dalam ramai kanak-kanak, proses ini adalah mudah, tetapi terdapat kes-kes di mana lebih dari satu otot mata  terlibat dan masalah menjadi lebih kompleks.

Kanak-kanak dengan juling menumpu mendatar (esotropia) mata kanan sebelum dan selepas pembedahan.