慧眼眼科专科诊所

Message on Whatsapp

+06012 5504669

Enquiry / Appointment

  • 0340226222 (KL)
  • 0378808222 (PJ)
  • 0360931051 (Rawang)

Glaukoma Congenital

Mami Baby Magazine May'13 issue

Glaukoma Kongenital

 

Glaukoma kongenital primer  adalah penyakit mata yang melibatkan kanak-kanak di antara lahir dan 3 tahun. Ia adalah salah satu jenis glaukoma. Glaukoma merujuk kepada sekumpulan penyakit yang memberi kesan kepada mata dan menyebabkan kerosakan besar kepada saraf optik.

Glaukoma kongenital primer adalah jarang berlaku. Ia memberi kesan kepada kira-kira satu dalam setiap 10,000 bayi. Walaubagaimanapun, ia adalah serius dan memerlukan perhatian. Jika tidak dirawat, glaukoma kongenital adalah punca utama kebutaan kanak-kanak.

Primer  ertinya penyakit ini tidak disebabkan oleh penyakit lain atau keadaan  seperti tumor. Kongenital bermakna ia hadir sejak lahir.

Walaupun bayi yang dilahirkan dengan glaukoma kongenital, mungkin tiada tanda pada mulanya. Ia biasanya dikesan di antara umur 3-6 bulan. Tetapi ia boleh dikesan  lewat sehingga ketika umur 3 tahun.

Jika penyakit ini dikesan dan dirawat awal, kebanyakan kanak-kanak iaitu 80% hingga 90% - bertindak balas dengan baik. Mereka tidak akan mempunyai masalah penglihatan pada masa hadapan.

Bagaimana Glaukoma Kongenital Memberi Kesan Kepada Mata?

Glaukoma jenis ini secara umumnya disebabkan oleh peningkatan tekanan di dalam mata. Tekanan yang luar biasa tinggi adalah disebabkan oleh rintangan kepada aliran edaran biasa cecair mata (akueus). Cecair mata ini diperlukan untuk memberikan tekanan yang betul untuk mata. Ia juga menyampaikan nutrien ke bahagian dalaman mata.

Dalam mata yang sihat, cecair akues melalui rangkaian sel-sel dan tisu yang berfungsi sebagai longkang kecil. Untuk menggantikan cecair yang mengalir, mata terus menghasilkan cecair akues dalam jumlah yang betul.

Dengan glaukoma, keseimbangan ini terjejas. Dalam kebanyakan kes, cecair tidak mengalir dengan betul. Pembentukan cecair akues yang seterusnya menyebabkan tekanan mata meningkat.

Tekanan meningkat daripada cecair berlebihan menyebabkan kerosakan gentian yang membentuk saraf optik. Saraf optik ialah sarah di belakang mata yang menghantar isyarat ke otak untuk mengenali objek yang dilihat.

Dengan kebanyakan jenis glaukoma, kerosakan ini berlaku secara perlahan-lahan dari masa ke masa. Selalunya, apabila seseorang sedar dengan  gejala, kerosakan adalah sudah meluas. Setelah kehilangan penglihatan telah berlaku ia tidak dapat dipulihkan.

 

 

Apa Punca Glaukoma Kongenital ?

Punca utama glaukoma kongenital tidak difahami dengan jelas. Sesetengah kes diwarisi tetapi yang lain tidak. Masalah saliran yang tidak wajar cecair akues adalah hasil daripada kekurangan pembangunan penuh atau betul rangkaian sel-sel dan tisu yang membentuk longkang sebelum kelahiran bayi.

Siapa Berisiko Mempunyai Glaukoma Kongenital ?

Adalah sukar untuk meramalkan bayi yang akan dilahirkan dengan glaukoma kongenital. Salah satu faktor risiko adalah sejarah keluarga glaukoma kongenital. Jika kanak-kanak pertama dan kedua mempunyai penyakit itu, risiko meningkat dengan ketara untuk kanak-kanak kemudian.

Lelaki adalah dua kali ganda lebih berisiko dilahirkan dengan glaukoma kongenital. Ia kadang-kadang boleh menjejaskan hanya satu mata. Tetapi dalam tiga daripada setiap empat kes kedua-dua mata terjejas.

Apakah Gejala Utama Glaukoma Kongenital?

·         Terdapat tiga gejala utama bahawa ibu bapa mungkin perhatikan:

o    Kanak-kanak selalu menutup kelopak mata

o   Sensitif terhadap terhadap cahaya

o   Mata berair

 

·         Bergantung sejauh mana penyakit ini telah berkembang, gejala-gejala lain boleh termasuk:

o   Kornea iaitu lapisan depan mata kelihatan kabus atau putih

o   Pembesaran satu atau kedua-dua mata (buphthalmos)

o   Mata merah

Bagaimanakah Glaukoma Kongenital Dikesan?

Pemeriksaan mata yang menyeluruh diperlukan dengan tepat untuk menentukan dan menetapkan rawatan yang sepatutnya.

Ia boleh menjadi sukar untuk memeriksa mata bayi atau kanak-kanak kecil dengan cara yang sama doktor memeriksa mata kanak-kanak lebih tua atau dewasa. Jadi peperiksaan adalah sentiasa dilakukan di dalam bilik operasi di bawah anestesia am.

 

Bagaimana Adakah Rendah Glaukoma Kongenital Dirawat?


Pilihan pertama untuk merawat glaukoma kongenital adalah pembedahan. Oleh kerana risiko untuk kanak-kanak yang dikaitkan dengan anestesia, pembedahan sering dilakukan pada masa yang sama diagnosis disahkan. Jika glaukoma kongenital memberi kesan kepada kedua-dua mata, doktor biasanya akan membedah kedua-dua mata pada masa yang sama.
Dalam beberapa kes apabila pembedahan tidak boleh dilakukan serta-merta, doktor akan memberi ubat titis mata, ubat-ubatan oral, atau gabungan kedua-duanya.Apakah Kemungkinan Komplikasi Daripada Pembedahan?


Komplikasi yang paling biasa adalah reaksi kepada anestesia. Komplikasi lain boleh termasuk:
• Mata malas, yang dipanggil amblyopia
• Kerenggangan retina
• Astigmatisme atau mata silau
• Keherotan kanta mata


Kerana tekanan meningkat boleh berulang pada bila-bila masa, pemeriksaan mata yang kerap diperlukan sepanjang hayat.