慧眼眼科专科诊所

Message on Whatsapp

+06012 5504669

Enquiry / Appointment

  • 0340226222 (KL)
  • 0378808222 (PJ)
  • 0360931051 (Rawang)

Alahan Mata

Mami Baby Magazine July'13 issueAlahan Mata


Di negara sejuk, gejala mata yang berkaitan dengan alahan biasanya berlaku pada awal musim panas. Pesakit akan sering mengadu tentang kerengsaan mata yang disebabkan oleh pokok dan rumput debunga dan spora acuan di udara. Pada musim gugur, perengsa biasanya debunga dari ragweed. Antigen, di samping memberi kesan kepada hidung dan bahagian atas sistem pernafasan, juga akan memberi kesan kepada membran mukus mata. Terdapat tiga jenis konjunktivitis yang mempunyai asas alah:
•    Demam Hay Konjunktivitis,
•    Keratoconjunctivitis Vernal
•    Konjunktivitis Papilari Giant.

Ini tidak sama sebagai "mata merah" dan tidak berjangkit.


Demam Hay konjunktivitis

Demam Hay konjunktivitis adalah satu lagi istilah yang digunakan untuk konjunktivitis bermusim. Ini merupakan Jenis I reaksi alergi dicirikan oleh radang konjunctiva, kemerahan dan sedikit bengkak konjunctiva itu. Kornea biasanya tidak terlibat.
Keratoconjunctivitis Vernal

Bentuk keratoconjunctivitis yang agak jarang dialami dan biasanya berlaku pada kanak-kanak berkulit hitam di America. Ini adalah jenis keradangan konjunktiva berulang dengan mengikut musim. Ia mungkin pulih sendiri dan disebabkan  tindak balas keradangan pada bahagian bawah tarsus dalam kelopak mata. Terdapat bengkak seperti agar-agar putih berhampiran kornea periferal. Ini akan memberikan rupa "mutiara" di persimpangan kornea dan sclera. Biasanya kanak-kanak akan sensitif pada cahaya, keradangan konjunctiva, berair, dan mata mengeluarkan lendir putih. Jika teruk, rawatan terdiri daripada titisan mata steroid dan penstabil sel mast.
Gejala konjunktivitis alahan

Gejala yang paling biasa dialami sejurus selepas pendedahan mata kepada alergen . Gejala yang paling kerap ialah gatal-gatal pada kelopak dan dalam mata. Ini boleh diiringi oleh kepedihan mata dan berair. Tanda-tanda selalunya tidak teruk dan boleh baik sendiri. Walaubagaimanapun gejala boleh bertambah teruk jika dijangkiti kuman oleh kerana kanak-kanak menggosok mata dengan tangan yang kotor. Dalam kes ini, tanda-tanda yang mungkin lebih ketara di mata di sebelah yang sama dengan tangan yang dominan. Kanak-kanak dan orang dewasa akan sering meggosok mata mereka, kerana mata yang gatal-gatal. Kelopak mata boleh menjadi bengkak dan konjunctiva mulai merah. Pada mulanya, mata berair, tetapi jika pendedahan adalah kronik, air mata boleh menjadi tebal dan berlendir. Jangkitan bakteria sekunder boleh menyebabkan lendiran menjadi keruh dan kekuningan . Kornea jarang terlibat dalam alahan demam Hay konjunktivitis. Jika kornea terlibat, kanak-kanak akan sensitif pada  cahaya. Kebanyakan kes-kes alahan ini dilihat pada kanak-kanak berumur  empat hingga enam tahun. Tanda-tanda biasanya akan kembali setiap tahun pada masa yang sama.

Tanda konjunktivitis alahan

Tanda-tanda dan gejala-gejala alahan mata jarang terhad kepada mata. Ia biasanya diiringi oleh rinitis, asma atau atopik dermatitis. Tanda-tanda yang berkaitan dengan penglibatan alahan mata adalah bengkak kulit kelopak mata atas dan bawah. Ini mungkin cukup teruk menyebabkan penutupan kedua-dua mata disebabkan oleh bengkak. Pada masa-masa yang jarang berlaku, konjunktiva akan menjadi berkaca dan konjunctiva menjadi bengkak dengan pengumpulan cecair dan protein di bawah tisu konjunctiva. Konjunktiva akan menjadi bengkak dan mungkin ada tindak balas papillary di konjunktiva tarsal. Pesakit dengan konjunktivitis vernal limbal mungkin mempunyai beberapa koleksi berair daripada eosinofil di pinggir kornea. Sensitif pada cahaya atau fotofobia biasanya teruk di dalam pesakit sebegini.
Penilaian

Oleh kerana konjunktivitis alahan yang tidak teruk biasanya pulih sendiri, biasanya tidak ujian alahan tertentu perlu dilakukan. Sejarah menyeluruh dan kajian semula ejen alah biasa mungkin tidak mencukupi untuk mengurangkan atau menghapuskan hubungan kanak-kanak dengan alergen, dan oleh itu, mengawal gejala-gejala konjunctivitis alahan ini. Jika gejala-gejala yang berulang-ulang dan teruk, ujian kulit boleh dipertimbangkan. Jika alergen yang disyaki adalah ragweed, ujian RAST mungkin diminta.
Rawatan

Usaha rawatan utama bagi konjunktivitis alahan adalah untuk mengurangkan atau menghapuskan pendedahan kepada alergen. Membasuh teliti tangan dan menuam mata dengan air sejuk digunakan di sekitar mata akan mengurangkan kegatalan. Ini  semua  diperlukan untuk mengurangkan gejala dan mengurangkan kepekatan alergen.

Gejala yang ringan: Ubat titis mata pelembap boleh membantu dalam kes-kes yang sederhana. Penggunaan ini jatuh empat kali sehari digabungkan dengan menuam dengan air sejuk biasanya akan melegakan gejala-gejala yang sederhana.

Gejala ringan ke sederhana: Gabungan titik antihistamin, di samping langkah-langkah di atas, mungkin tidak mencukupi. Apabila jangkitan bakteria berlaku, ubat titis antibiotik boleh ditambah kepada program rawatan.

Kes alahan teruk:  Kes yang lebih refraktori, persediaan  kortikosteroid topikal perlu dipertimbangkan. Bagi kes-kes yang lebih sukar, titisan mata steroid boleh menjadi lebih berkesan. Ubat titis steroid mempunyai risiko meningkatkan tekanan intraocular pada pesakit yang "balas steroid", jadi pemantauan tekanan intraocular harus dilakukan. Kesan sampingan menggunakan steroid termasuk peningkatan kecenderungan jangkitan dan pengaktifan semula virus penyakit (postherpetik). Selepas bertahun-tahun menggunakan persediaan, perubahan selaput awal (katarak) boleh berlaku.

Jika pesakit boleh menjangka pendedahan kepada alergen, profilaksis dengan ubat titis mata Penstabil Mast Cell Stabiliboleh membantu untuk mengawal gejala mata. Ia digunakan untuk dua hari sebelum pendedahan akan menstabilkan membran sel-sel MAST dan mengurangkan keterukan gejala.

Matlamat pelan rawatan adalah untuk mengawal tanda-tanda dan gejala sepanjang musim dan untuk mengurangkan apa-apa perubahan konjunktiva akibat daripada tindak balas alahan. Gejala alahan ringan biasanya tidak menyebabkan perubahan kekal atau kesan mendalam kepada mata dan struktur sekitarnya.