慧眼眼科专科诊所

Message on Whatsapp

+06012 5504669

Enquiry / Appointment

  • 0340226222 (KL)
  • 0378808222 (PJ)
  • 0360931051 (Rawang)

Mata Berair Pada Kanak-Kanak

Mami Baby Magazine August'13 issue

Mata Berair Pada Kanak-kanak

Masalah mata berair adalah biasa di kalangan bayi dan bayi yang baru lahir. Kira-kira satu pertiga daripada semua bayi,  dilahirkan dengan mata berair dan berlendir.
Mata berair pada bayi dan kanak-kanak kecil adalah paling kerapnya  hadir sejak lahir atau pun dipanggil kongenital. Laluan keluar nasolacrimal tidak dibuka sepenuhnya kerana kehadiran membran yang berulang yang menghalang perjalanan  airmata dari saluran air mata ke dalam hidung. Biasanya, membran ini terbentang atau akan terbuka pada atau sebelum kelahiran. Dalam kebanyakan bayi, bagaimanapun, ia masih ditutup pada 6 bulan selepas kelahiran, menyebabkan tersumbatnya sistem perparitan air mata. Sekatan boleh terbuka secara spontan dalam masa beberapa bulan setelah kelahiran bayi . Jika ia tidak dibuka pada 10 bulan, rawatan adalah diperlukan.

Apabila laluan dihalang, genangan aliran air mata berlaku dan sering dikaitkan dengan air mata jatuh ke pipi mata juga berlendir. Kelopak mata boleh menjadi merah dan bayi boleh merasa gatal.

Sebab-sebab lain mata berair pada kanak-kanak?

Antara sebab-sebab lain mata berair adalah penyakit mata yang jarang berlaku iaitu glaucoma kongenital. Terdapat tanda-tanda dan gejala-gejala lain dalam glaucoma kongenital iaitu  mata membesar (buphthalmos), kornea menjadi putih atau keruh, tekanan tinggi dalam mata, kepekaan cahaya dan kerengsaan.

 Mata berair kadang-kadang boleh disebabkan oleh bulu mata menggosok pada kornea. Ini adalah lebih biasa berlaku pada bayi Oriental dan adalah disebabkan oleh lipatan kulit di kelopak mata yang menolak bulu mata ke arah kornea.

Mata berair juga boleh disebabkan oleh angin, debunga, asap atau kerengsaan mata kimia.

Bagaimana berair pada bayi dirawat?

Pada mulanya, titisan antibiotik mata atau gel antibiotik digunakan sekali atau dua kali sehari, bersama-sama dengan tekanan (urutan) dalam kantung air mata.

Teknik urut:

Untuk menurunkan air mata ke dalam sistem nasolacrimal, letakkan jari kelingking di bawah sudut dalaman mata bayi sebelah hidung, dan gosokkkan jari kelingking antara kawasan mata dah batang hidung dengan urutan ke bawah . Lakukan ini berulang kali. Ini meningkatkan tekanan di dalam kantung air mata dan juga boleh menyalirkan  lendir dan air mata dari kantung.
Kemudian, antibiotik diletakkan di atas mata.

Selalunya saluran kantung air mata yang tersumbat  bayi ini hilang dengan usia 6 bulan. Jika mata berair berterusan melebihi 10 bulan, ia mungkin perlu untuk pakar mata membuka saluran air .

Bagaimana menyelesaikan masalah saluran kantung air mata bayi dijalankan?


Satu logam tumpul yang dinamakan lacrimal probe dengan teliti dimasukkan ke dalam kantung air mata melalui canalicular dan memecahkan membran yang menyebabkan halangan tersebut. Cecair kemudiannya di salurkan ke sistem pengairan ke dalam hidung untuk memastikan bahawa laluan itu terbuka.

Rawatan dilakuan dengan anestatik am di mana bayi atau kanak-kanak tidur. Bayi tidak mengalami sakit selepas rawatan ini  tetapi  mungkin terdapat kesan darah pada air mata atau rembesan hidung. Ini  adalah perkara biasa. Air mata mungkin masih berair sehingga seminggu. Titis atau gel antibiotik digunakan setelah selesai rawatan untuk seminggu.

Jika rawatan dilakukan sebelum kanak-kanak berumur 13 bulan , kadar kejayaan adalah 97%. Kadar kejayaan berkurangan kepada 50% pada usia 2 tahun.

Jika mata berair  tidak juga reda, percubaan kedua mungkin perlu dilakukan. Semasa percubaan rawatan kedua, tiub silikon boleh dimasukkan ke dalam sistem nasolacrimal dan ditinggalkan di tempat untuk beberapa bulan. Anestetik am diperlukan untuk meletakkan tiub silikon masuk tiub ini akan memastikan laluan yang nasolacrimal terbuka semasa tisu bayi sembuh. Tiub boleh dikeluarkan di klinikt 6 hingga 12 bulan kemudian, meninggalkan laluan air mata terbuka.

Ia adalah sangat jarang berlaku jika tiub silikon tidak berjaya dalam melegakan mata berair. Dalam keadaan ini, pembedahan dacryocystorhinostomy diperlukan untuk membuka sistem. Hirisan  kulit kecil dibuat di sepanjang puncak nasolacrimal dan diseksi dilakukandi  kantung nasolacrimal. Kantung dibuka dan disambungkan dengan mukosa hidung. Stent silikon juga dimasukkan ke dalam untuk membantu menjaga laluan air mata terbuka. Dalam keadaan yang jarang berlaku di mana dacryocystorhinostomy diperlukan, ia biasanya terbaik untuk menunggu sehingga kanak-kanak itu adalah umur 4 atau 5 tahun  apabila hidung telah berkembang kepada saiz yang optimal untuk pembedahan boleh dilakukan tanpa banyak kesulitan.


Apakah komplikasi yang boleh berlaku dengan rawatan?

Dengan rawatan yang berjaya, komplikasi adalah sangat sedikit. Kadang-kadang, terdapat sedikit pendarahan dari hidung selama sehari atau lebih. Sekiranya tidak berjaya dirawat, kanak-kanak itu terusmengalami mata berair. Jika rawatan dilakukan dengan  tiub silikon, tiub akan dilihat dalam sudut dalaman mata (tengah canthus). Jika kanak-kanak menarik tiub keluar, ia akan menjadi agak jelas. Dalam keadaan ini, tiub perlu dikeluarkan untuk mencegah kerengsaan mata. Jika pembedahan dacryocystorhinostomy diperlukan ada kemungkinan bahawa jangkitan atau pendarahan boleh berlaku tetapi ini adalah amat jarang berlaku. Parut pada  hirisan kulit biasanya ringan dan tidak ketara selepas beberapa bulan selepas rawatan.  Walau bagaimanapun, parut yang ketara kadang-kadang boleh berlaku dan mungkin memerlukan semakan. Parut di sebelah mukosa hidung boleh menghalang-semula pembukaan, yang mungkin memerlukan pembedahan tambahan.