慧眼眼科专科诊所

Message on Whatsapp

+06012 5504669

Enquiry / Appointment

  • 0340226222 (KL)
  • 0378808222 (PJ)
  • 0360931051 (Rawang)

Amblyopia Atau Mata Malas

Mami Baby Magazine September'13 issue

AMBLYOPIA ATAU MATA MALAS
Ambyopia, juga dikenali sebagai mata malas, adalah dicirikan oleh gangguan penglihatan pada  mata yang nampak normal strukturnya . Atau pun gangguan penglihatan yang melampau pada struktur mata yang kelihatan sedidkit  abnormal.  Ia telah dianggarkan menjejaskan 1-5% penduduk dunia.
Dalam mata malas, rangsangan visual sama ada gagal untuk dihantar atau kurang dihantar melalui saraf optik ke otak untuk tempoh masa yang berterusan. Ia juga boleh berlaku apabila otak "dimatikan" pemprosesan visual satu mata untuk mengelakkan dua penglihatan (double vision), misalnya dalam strabismus (mata juling).
Ia sering berlaku semasa zaman awal kanak-kanak, menyebabkan penglihatan kurang jelas atau kabur. Mata malas biasanya memberi kesan hanya pada satu mata di kebanyakan pesakit. Walau bagaimanapun, ia adalah mungkin, walaupun jarang berlaku, untuk menjadi mata malas dalam kedua-dua mata.
Mengesan keadaan di awal kanak-kanak meningkatkan peluang kejayaan rawatan, terutamanya jika dikesan sebelum usia lima tahun.Jika lebih awal ia dikesan, dan penyebab dibetulkan dengan cermin mata dan  atau pembedahan, visi rawatan dalam menyamakan penglihatan  antara kedua-dua mata akan lebih berjaya.
Jenis-jenis mata Mata Malas
Amblyopia atau mata malas mempunyai tiga sebab utama:
•    Strabismus oleh (mata tidak sejajar atau juling).
•    Anisometropia (darjah tinggi rabun jauh rabun dekat, atau astigmatisme dalam satu atau kedua-dua mata).
•    Deprivational: oleh kekurangan penglihatan awal dalam kehidupan dengan penyakit yang menghalang penglihatan seperti katarak kongenital.
Gejala
Ramai orang dengan mata malas, terutamanya mereka yang hanya mempunyai gejala yangsederhana, tidak sedar mereka mengalami keadaan sehingga diuji pada umur yang lebih tua, kerana penglihatan pada sebelah  mata yang baik mereka adalah normal.
 Walau bagaimanapun, orang-orang yang mempunyai mata malas yang teruk mungkin mengalami gangguan visual dan persepsi kedalaman yang sangat terjejas.
 Orang yang memgalami mata malas mungkin mengalami ketajaman penglihatan yang kurang, kepekaan kontras yang kurang dan beberapa defisit "peringkat tinggi" untuk penglihatan seperti pengurangan sensitiviti kepada gerakan.  Defisit ini biasanya khusus untuk mata malas.
Mata malas juga mengalami masalah penglihatan binokular seperti persepsi kedalaman stereoskopik terhad dan biasanya mengalami kesukaran untuk melihat imej tiga dimensi dalam memaparkan stereoskopik tersembunyi seperti autostereograms. Walau bagaimanapun, persepsi kedalaman seperti saiz, perspektif, dan paralaks pergerakan masih normal.

Rawatan
Rawatan amblyopia strabismic atau anisometropic terdiri daripada membetulkan defisit optik (memakai cermin mata preskripsi yang diperlukan) dan sering memaksa penggunaan mata yang malas, sama ada dengan menampal mata yang baik, atau dengan menerapkan topik Atropine dalam mata yang baik.
Terdapat bukti yang semakin meningkat bahawa terapi biasan (cermin mata pembetulan) hendaklah terlebih dahulu digunakan secara bersendirian, dengan ketajaman penglihatan yang diukur kerap sehingga penambahbaikan untuk ketajaman visual telah terhenti, dan terapi peningkatan bermata seperti menampal hanya akan dipertimbangkan selepas ini . Sebabnya ialah kerana bagi sesetengah pesakit pembetulan dengan cermin mata sudah dapat menyelesaikan masalah.
Mengenai menampal mata yang baik berbanding menggunakan ubat titis Atropine, terdapat kelemahan menggunakan Atropine kerana Atropine boleh mempunyai kesan sampingan seperti mewujudkan nodul di mata.  Perlu juga berhati-hati jika terlebih menampal mata yang baik apabila merawat untuk mata malas ini, kerana ini boleh membuat apa yang dipanggil "amblyopia terbalik"iaitu mata yang baik boleh menjadi malas!
Menampal mata biasanya digunakan pada jadual separuh masa , iaitu kira-kira 2-6 jam sehari. Rawatan diteruskan selagi penglihatan bertambah baik. Ia adalah tidak berbaloi untuk berterusan menampal mata yang baik lebih daripada 6 bulan jika tidak ada peningkatan dalam penglihatan pada mata malas.

Mata malas disebabkan deprivation dirawat dengan merawat atau melakukan pembedahan seperti pembedahan katarak diikuti dengan menampal atau menghukum mata yang baik untuk menggalakkan penggunaan mata amblyopic  awal dimulakan. Lebih awal rawatan dilakukan, adalah lebih mudah dan kurang kesan psikologi buruk pada kanak-kanak. Terdapat juga peluang yang lebih besar untuk mencapai penglihatan 20/20 jika rawatan dimulakan seawal mungkin.